Jak wybrać garnki dobrej jakości?



Garnki są podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Bez nich niemożliwe byłoby przyrządzanie posiłków, zarówno tych podstawowych, jak i bardziej wyszukanych. Zazwyczaj potrzebujemy ich kilka rodzajów o różnych rozmiarach i głębokościach. Materiał, z którego są wykonane, styka się z ogniem i tłuszczem, dlatego też musi być on trwały i bezpieczny dla zdrowia użytkowników. Czym kierować się podczas wyboru garnków?


Na co zwracać uwagę, wybierając garnki?


Garnek to niezbędny element każdej kuchni. Ich wybór jest bardzo duży, dlatego tak trudno o podjęcie decyzji. Nie da się ukryć, że lepiej jest inwestować w garnki dobrej jakości, które pomimo codziennego kontaktu z wysoką temperaturą i innymi czynnikami będą służyć wiele lat. Co więcej, rodzaj tworzywa, z którego wykonany jest garnek, może mieć wpływ na ostateczny smak gotowanych potraw.

Wybór garnka nie powinien opierać się wyłącznie na jego designie. Owszem, dobrze jest, gdy pasuje do wystroju kuchni, jednak nie może być to jedyne kryterium. Licząc na jakość i trwałość, należy przyjrzeć się bliżej tworzywom. Obecnie najczęściej kupowane są garnki emaliowane, ceramiczne, ze stali nierdzewnej i szklane. Abyśmy mieli pewność bezpieczeństwa dla zdrowia, muszą one posiadać atest PZH. 


Najważniejszymi parametrami, na które należy zwrócić uwagę, są:


  • grubość dna – od 3 do 11 warstw (wielowarstwowe garnki zmniejszają ryzyko przypalenia potraw),
  • wskaźnik temperatury, dla lepszej kontroli nad gotowaniem,
  • ergonomiczny kształt rączek, 
  • waga (im cięższy garnek, tym lepiej),
  • rodzaj kuchni, na których można je stawiać (indukcja, gaz, obie opcje),
  • wygodna pokrywka.


Ile garnków potrzeba w przeciętnej kuchni? 


Nie da się ukryć, że jeden garnek to zdecydowanie zbyt mało, nawet dla osoby mieszkającej samotnie. Uważa się, że średniej wielkości rodzina powinna posiadać ok. 12 sztuk garnków, rondelków i patelni, plus dodatkowo także szybkowar. Z całą pewnością przydadzą się 2–3 garnki o dużej pojemności (od 3 do 6 litrów). Są idealne do gotowania zupy, ziemniaków, ryżu oraz szybkich dań jednogarnkowych. Sosy, kaszki i jajka z powodzeniem można przygotowywać w mniejszych garnkach lub rondelkach. Warto zaopatrzyć się w 3 patelnie o różnych rozmiarach – tradycyjną, na naleśniki i typu wok. Miłośnicy gotowania nie mogą zapominać o specjalnych garnkach do gotowania na parze, garnuszku do mleka czy też patelni przeznaczonej do grillowania. Jak widać, ostateczna liczba garnków uzależniona jest od indywidualnych preferencji użytkowników i czasu, jaki spędza się na gotowaniu.