Kawa z dripa – najnowszy hit kawiarni. Czym się różni od tej z ekspresu?



kawa z dripa jak zrobić


Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez przynajmniej jednej filiżanki lub dużego kubka gorącej kawy. Ten aromatyczny i bogaty w antyoksydanty napój ma wiele właściwości, m.in. skutecznie odpędza zmęczenie i dodaje nowej energii. Istnieje wiele różnych sposobów przyrządzania tego „napitku bogów”, a prawdziwi pasjonaci tematu znają wiele tajemnych receptur, dzięki którym  sięgają prawdziwych wyżyn baristyki. 

Ostatnio, na fali nurtu slow cofee, szczególnie modnym wariantem staje się kawa z dripa. Ten intrygująco brzmiący sposób zdobywa coraz większą popularność – szczególnie w modnych kawiarniach. Czym jest ów tajemniczy drip? Czy warto zaprzątać sobie tą techniką głowę? O tym wszystkim dowiecie się z poniższego tekstu, którego przygotowaniem zajęła się redaktorka serwisu Viva.pl - Gabriela Łaskowska.

Czym jest drip? I jak z niego korzystać?

Drip lub inaczej dripper to nic innego jak naczynie służące do zaparzania kawy metodą przelewową. Dla niewtajemniczonych tradycyjny drip może wyglądać jak zwykła filiżanka połączona na stałe ze spodeczkiem. Silnie zwężająca się ku dołowi budowa, wewnętrzne prążkowanie ścianek i umieszczony w spodniej warstwie otwór umożliwia swobodne spływanie kawowego naparu i zaparzenie pysznego napoju. Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów dripów, wykonanych z ceramiki, metalu, szkła lub syntetycznego tworzywa, naczynia te różnią się także swoją objętością. Dzięki tej różnorodności każdy z nas może wybrać drip, który perfekcyjnie trafia w jego gusta. 

Zastanawiasz się, jak zaparzyć kawę w dripperze? To wbrew pozorom nic trudnego, o ile przygotujesz wcześniej niezbędne utensylia, takie jak wyżej wspomniany drip, papierowy filtr, serwer lub dzbanek, gorąca woda i wysokiej jakości kawa oraz waga, żarnowy młynek i stoper. Dobrze jest także dysponować specjalnym czajnikiem lub dzbanuszkiem z wydłużoną, „gęsią” szyjką, która ułatwia precyzyjne manewrowanie strumieniem. 

W pierwszym kroku nałóż dripper na serwer lub dzbanek, do którego docelowo spływać będzie kawa. Następnie włóż do drippera papierowy filtr i ostrożnie przelej go gorącą woda, celem rozgrzania urządzenia i wyeliminowania papierowego posmaku kawy. Teraz nadszedł czas na zważenie oraz zmielenie odważonej porcji kawy, pamiętaj przy tym o zachowaniu proporcji około 6 g na 100 ml wody. Warto dodać, że w przypadku tej metody specjaliści polecają jasno wypalane jednorodne kawy o  średnim stopniu zmielenia. Następnie wsyp zmielone nasiona do drippera wypełnionego filtrem i włącz minutnik lub stoper. Powoli zalewaj kawę 50 ml wody o temperaturze około 95-90 stopni i pozostaw całość na około pół minuty. 

Podczas zwilżenia ziaren dokonuje się proces preinfuzji, która uwalnia dwutlenek węgla i pozwala wydobyć z kawy niezwykły aromat. Po upływie wyznaczonego czasu, kolistymi ruchami stopniowo dolewaj dalsze porcje wody, wystrzegając się polewania po ściankach filtra. Gdy wykorzystasz już całość wody, lekko zamieszaj kawę, pozbądź się filtra i rozlej kawowy napar do filiżanek. Ogólny czas parzenia kawy nie powinien zbyt mocno przekraczać 3 minut. 

kawa z dripa jak zrobić


Czym się różni kawa z dripa od tej parzonej w ekspresie?

Zastanawiasz się, czy modna kawa z dripa naprawdę smakuje jakoś inaczej i bardziej atrakcyjnie niż „zwykła kawa”? Nie dowiesz się o tym, jeśli choć raz sam nie spróbujesz napitku przygotowanego tym sposobem, ale ten rodzaj naparu można albo pokochać albo... obdarzyć bardzo przeciwnym do miłości uczuciem. 

Kawa z dripa odznacza się wysoką przejrzystością, bogactwem kofeiny i delikatniejszym aromatem, w którym można wyczuć naturalną słodycz i unikalne dla danego gatunku ziaren czekoladowe, owocowe, orzechowe lub nawet kwiatowe nuty. Profesjonaliści zalecają by tuż po zaparzeniu pozwolić się jej odrobinę ostudzić, by móc odkryć prawdziwą głębię smaków. 

Kawa z dripa jest przez wielu uważana za napój o bardziej interesującym i złożonym smaku niż ta pochodząca z tradycyjnego ekspresu. Atutem kawy z drippera jest również to, że jej przygotowywanie stanowi swojego rodzaju wyciszającą ceremonię, która nadaje każdej filiżance specjalny charakter. 

Dzięki tej niezwykłej, alternatywnej metodzie można uzyskać napar o naprawdę niepowtarzalnym aromacie. Dla entuzjastów ekologicznych rozwiązań i oszczędności nie bez znaczenia będzie także to, iż parzenie kawy z dripa jest o wiele bardziej energooszczędne niż uruchamianie tradycyjnego ekspresu.