Antygrypina - domowy, prosty napój na odporność
W okresie jesiennym, wraz z pierwszymi chłodami i chlapami, aż roi się od przeziębień. Jeśli nie chcesz chorować tak, jak niemalże wszyscy dookoła, zacznij dbać o swoją odporność. W prsty sposób zrobisz to za pomocą domowych antybiotyków. Przedstawiam Ci szybki i co ważne, jednocześnie smaczny napój na odporność zwany popularnie "antygrypiną". Miksuj na zdrowie!
Zrobisz go bardzo szybko, a wśród składników nie znajdziesz wyszukanych produktów. Pij go jak będzie ciepły. Dzięki grejpfrutowi ma on słodki smak lata, co sprytnie maskuje niezbyt przyjemny smak czosnku. Możesz zrobić więcej na zapas - spokojnie potrzymasz go w lodówce do dwóch dni.
Jeśli chodzi o dawkowanie - pij ile chcesz. Jest naprawdę smaczny i dobrze wpływa na odporność organizmu. Będzie świetną alternatywą dla innych, niekoniecznie naturalnych, sposobów.
Ja do zrobienia antygrypiny używam Thermomixu, ale blender też powinien się sprawdzić ;)
Grejpfrutowy napój na odporność - antygrypina
Do wykonania całego dzbanka potrzebujesz:
- 1 obrany grejpfrut (koniecznie z pestkami, bo mają cenne właściwości, jeśli chodzi o odporność)
- 1 obraną cytrynę
- ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- wodę
- opcjonalnie starty, świeży imbir
Wszystkie składniki miksuję, a otrzymany napój przed podaniem podgrzewam do 37 stopni. Robię to przy pomocy Thermomixu, ale jeśli podgrzewacie w garnku uważajcie, by napój nie osiągnął temperatury wyższej niż 40 stopni - miód traci wtedy swoje właściwości!
Nie obawiajcie się smaku - czosnek jest praktycznie niewyczuwalny, a połączenie grejpfruta i cytryny i imbiru smakuje bosko!
Na zdrowie!
Znacie ten napój? Macie inne, równie proste przepisy na "magiczne napoje"? Dajcie znać w komentarzach!