Zapiekanki z awokado - prosto i wiosennie
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam proste przepisy. Szybkie zakupy, 20 minut w kuchni i mam talerz pyszności. Kiedyś pewnie przejdę na wyższy level, ale póki co studenckie przepisy są jak najbardziej ok. Jedna z takich propozycji to właśnie zapiekanki z awokado, które po prostu nie mogą się nie udać;)
Awokado to bez wątpienia odkrycie tego roku. Do tej pory omijałam je szerokim łukiem, a teraz dziękuję mojej współlokatorce za to, że mnie do niego przekonała! Próbowałam wersji klasycznej: na chlebie, pasty z awokado i zapiekanek, które najbardziej przypadły mi do gustu.
- dowolne bułki
- awokado
- pomidorki koktajlowe / normalne pomidory
- zielona cebulka
- ser żółty w plastrach
- sól, pieprz do smaku
Na połówkach bułek kładę po kolei: pokrojone awokado, połówki pomidorków / plaster normalnego pomidora oraz plaster żółtego sera. Wszystko to doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mile widziane są także inne przyprawy, wedle uznania. Zapiekanki piekę w piekarniku około 10 - ciu minut. Przed podaniem posypuję pokrojoną, zieloną cebulką, co nadaje im jeszcze bardziej wiosennego charakteru!
Na zdjęciu powyżej widzicie zapiekanki w towarzystwie koktajlu z jogurtu, truskawek, kiwi i banana. Połączenie wiosenne, proste i niezwykle smaczne.
Jeśli znacie inne, proste i smaczne przepisy z awokado, dajcie koniecznie znać, bo dopiero odkrywam ten wspaniały smak ;)
Wpis ten powstał w ramach wyzwania "Wiosna na talerzu", organizowanego przez Gabrysię z bloga zycieinspiruje.pl
Skusicie się na chrupiące zapiekanki?